Sveriges enda märkesförsäkring för Subaru
Trötthet i trafiken – en säkerhetsrisk
Trötthet och bilkörning är en farlig kombination. Risken att somna vid ratten ökar om du har sovit dåligt, kört långa sträckor eller ätit en kraftig måltid.
Vad säger lagen om trötthet i trafiken?
Lagen är sträng när det gäller trötthet i trafiken. En förare som orsakat en olycka på grund av trötthet jämställs med en förare som kört påverkad av till exempel alkohol. Trötthet försämrar omdömet, reaktionsförmågan, tänkandet och kurshållningen. Reaktionstiden efter en sömnlös natt förlängs med cirka 15 % vilket är likvärdigt med ha 0,8 promille i blodet.
Detta händer i kroppen när du blir trött
- Reflexer och reaktionsförmågan försämras.
- Koncentrationsförmågan, omdömet och uppfattningsförmågan försämras.
- Förmågan att tänka, bedöma och ta beslut försämras.
- Koordinationen och förmågan att hålla kursen försämras.
Var uppmärksam på trötthetssignaler när du kör
Lär dig de olika trötthetssignalerna och ta dem på allvar. Signalerna är olika från person till person, men här är några vanliga exempel:
- Ojämn farthållning.
- Oengagerad och viss tanketröghet.
- Ögonlocken känns tunga och nackmusklerna slappnar av.
- Synvillor och dubbelseende.
- Gäspningar, muntorrhet och frusenhet.
- Mikrosömn förekommer: en kort omedveten sovstund när du tappar koncentrationen. Det kan handla om några tiondelars sekund.
Märker du av någon eller flera av dessa signaler när du kör bil är det viktigt att göra någonting åt det. Annars är risken att du somnar bakom ratten. Är du trött redan innan bilfärden, ska du helst undvika helt att köra bil.